
Făina de grâu – Alegerea conștientă și sănătoasă
Făina de grâu este una dintre cele mai folosite atât în panificația industrială cât și în cea casnică, tocmai de aceea este foarte important să alegi în mod conștient tipul de făină de grâu folosită.
Despre grâu și făina de grâu
Grâul este o cereală care a stat la baza civilizațiilor umane timp de mii de ani. România este un important producător de grâu in Europa. În anul 2022 s-a situat pe locul 4 dupa Franța, Germania și Polonia.
Grâul moale (Triticum aestivum) este specia predominantă în producția de făină.
Făina de grâu este un aliment de bază în numeroase culturi și se obține prin măcinarea boabelor de grâu. În funcție de nivelul de măcinare și de cernere, rezultă diferite tipuri de făină, cu propriile caracteristici și utilizări.
De ce alegerea tipului de făină este atât de importantă?
Făina nu este doar făină – există o diversitate uimitoare de tipuri, fiecare cu specificul său.
În Italia, clasificarea făinii se face după mărimea particulelor și cantitatea de cenușă, un indicator al conținutului de minerale.
În România, clasificarea făinii se bazează pe proporția de cernere, deci cât de mult din grâu este păstrat în făină.
Tipurile de făina în România cu echivalentul din Italia
Făina albă tip 000, intens procesată pentru a-i elimina germenele și tărâțele, ambele surse valoroase de nutrienți. Are cel mai scăzut conținut de cenușă și este echivalentul făinii de tip 00 din Italia.
Făina albă de tip 480 și de tip 550. Ambele cu un conținut de cenușă un pic mai ridicat decât tipul 000, dar în continuare destul de rafinate. Din cauza conținutul scăzut de cenușă de până la 0,55%, în Italia intră tot în categoria făinii de tip 00.
Făina albă de tip 650. Oarecum mai puțin rafinată decât precedentele, putând fi considerată echivalentul făinii de tip 0 din Italia. Are un conținut de cenușă de până la 0,65%.
Făina albă de tip 700. Are o proporție mai mare de tărâță, putând fi considerată echivalentul făinii de tip 1 din Italia. Conținutul de cenușă este de până la 0,80%.
Făina semi-albă: O mare parte al conținutului boabelor de grâu este prezent în această făină, aducând beneficii nutriționale superioare. Poate fi considerată echivalentul făinii de tip 2, sau semi-integrale, din Italia, cu un conținut de cenușă de până la 0,95%.
Făina integrală: Vedeta din punct de vedere al nutrienților. Aceasta include toate părțile boabelor de grâu, oferind cea mai completă gamă de nutrienți. Echivalentul italian este tot făina integrală.
Trebuie să știi că aceste echivalente sunt aproximative, deoarece procesul de măcinare și cernere poate varia.
Vezi rețeta de prăjitură cu făină semi-integrală: Prajitură cu mere din făină semi-integrală și zahăr integral de cocos
Dar care este cu adevărat valoarea sa în alimentația holistică?
Privind din perspectiva unei alimentații holistice, alegerea conștientă și intenționată a alimentelor naturale, neprocesate sau minim procesate care să ne hrănească la toate nivelurile – fizic, emoțional și spiritual, reprezintă un punct cheie pentru succes.
Făina integrală este unul dintre acele alimente pe care le poți alege pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții și a sănătății.
Deși făinile mai rafinate, cum ar fi făina tipo 000 sau făina de tip 650, pot oferi un produs final mai fin și mai ușor, acestea pierd multe din nutrienții esențiali din grâu în procesul de rafinare. Făinile integrale mențin majoritatea nutrienților grâului și oferă un nivel mai mare de fibre și minerale.
Trăim într-un mediu înconjurați de alimente ultra-procesate și opțiuni cu mai puțină valoare nutrițională. Pentru a menține o alimentație echilibrată și nutritivă, îți recomand să preferi în mod regulat făina integrală (sau semi-integrală, deși aceasta în mod sporadic) în preparatele tale culinare. Vei aduce beneficii semnificative pentru sănătatea ta. Făina integrală, datorită conținutului mai bogat de fibre și minerale, furnizează o eliberare lentă și echilibrată de glucoză în sânge. Oferă astfel o sursă de energie durabilă.
Îți amintesc că, înainte de a face orice schimbare majoră în alimentația ta, este întotdeauna recomandabil să consulți un medic sau un expert în nutriție. Făina integrală este un bun aliat într-o alimentaț echilibrată, dar nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat și echilibrat sau să substituie tratamentul medical dacă este necesar.
Înscrie-te gratuit la Newsletter-ul creat special pentru tine, în căutarea armoniei și descarcă ghidul pentru dimineți pline de energie.Intră acum în minunata lume holistică