Elimină toxinele din organism

Îngrijește Terenul în Primul Rând

Ai vrea să elimini toxinele din organism, dar hai să înțelegi de ce este atât de important acest pas.

Se spune că pe patul de moarte, Louise Pasteur ar fi scris colegului său, Claude Bernard:

Un pic de istorie ca să înțelegi mai bine

În secolul al XIX-lea, Claude Bernard, un fiziolog pasionat, a prezentat conceptul de “teren biologic”. El susținea că sănătatea depinde de mediul intern al corpului nostru, de calitatea acestui teren.

Pe cealaltă parte a baricadei, Louis Pasteur, celebrul microbiolog, a susținut teoria germilor. Chiar dacă a fost în dezacord cu Bernard, afirmând că microbii sunt factorii principali ai bolilor, această dezbatere a adus lumina asupra unui adevăr esențial: sănătatea este în primul rând despre construirea unui teren puternic, nu atât despre eliminarea microbilor.

Fie ca ești la început de drum spre bunăstarea pe termen lung, fie ca ai început deja cu alte practici, îndreaptă-ți atenția pentru un moment asupra “terenului” tău.

Ai simțit vreodată că, indiferent cât de sănătoasă este alimentația ta sau cât de riguroasă este rutina ta de exerciții fizice, ceva încă nu se așază la locul lui în ceea ce privește starea ta de bine? Poate că răspunsul nu se află în ceea ce adaugi în vieța ta, ci în ceea ce ar trebui să elimini.

Înconjurați de Chimicale Fără Să Realizăm

Nu e o exagerare când se spune că trăim într-o lume plină de chimicale. Fie că sunt în produsele de curățenie, în cosmetice sau chiar în aerul pe care îl respirăm, aceste substanțe pot avea un impact negativ asupra sănătății tale. Și dacă ți-aș spune că eliminând aceste chimicale ai putea să vezi beneficii imediate în starea ta de bine?

Iată câteva indicații, unde poți să îți îndrepți atenția pentru a elimina toxinele din mediul tău:

  1. Cosmeticele și Produsele de Îngrijire Personală
  2. Produsele de Curățenie
  3. Aerul Interior
  4. Hainele folosite
  5. Alimentele cumpărate

Hai să vedem in detaliu cum poți să elimini toxinele din mediul tău intern și extern:

1. Cosmeticele și Produsele de Îngrijire Personală

Chiar și cele mai scumpe produse pot conține substanțe chimice care nu sunt prietenoase cu corpul nostru. Contrar a ceea ce ai putea crede despre produsele naturale, ele sunt de cele mai multe ori mai ieftine. Plătești calitatea ingredientelor, dar nu publicitatea și marca. Poți chiar să îți produci tu anumite cosmetice: parfumul cu uleiuri esențiale, săpunul de corp, deodorantul stick etc. Citind etichetele și optând pentru produse naturale, poți reduce expunerea la toxine. Pielea ta este un filtru, nu o peliculă impermeabilă. Pune pe pielea ta numai ceea ce ai pune în gura ta și vei vedea diferența pe termen lung!

2. Produsele de Curățenie

Noi femeile ne dorim ca locuința să ne fie curată, dar nu ne gândim ca de câte ori facem curățenie (practic zilnic), ne expunem la chimicale. Multe dintre produsele de curățenie comerciale conțin ingrediente care pot fi dăunătoare. Ceea ce numești “miros plăcut” în raionul de produse pentru casă din magazine și după, în dulapul tău din baie, sunt de fapt COV (Compusi Organici Volatili). Vestea bună este că există alternative naturale și eficiente care îți curăță casa și sunt și prietenoase cu sănătatea ta. Există numeroase soluții homemade pentru curățarea casei, sigur multe le cunoști de la mama sau bunica ta. Alegerea mea au fost produsele pe bază de microrganisme efective. Schimbarea mentalității este esențială în acest sens, mai parfumat nu înseamnă mai curat!

3. Aerul Interior

Surprinzător, dar adesea aerul din interiorul locuințelor noastre poate fi mai poluat decât cel din exterior. În anul 2015, Ministerul Sănătății din Italia a publicat o broșură1 în care identifică surse de poluare cu Compuși Organici Volatili (COV) în aerul din interior: produse cosmetice sau deodorante, dispozitive de încălzire, materiale de curățare și diverse produse (de exemplu, adezivi, solvenți, vopsele), haine tratate recent la curățătorii, fum de țigară și echipamente de lucru, cum ar fi imprimante și copiatoare, materialele de construcție și mobilierul (de exemplu, mobilier, covoare, acoperiri) care pot determina emisii continue pe termen lung (săptămâni sau luni). Chiar dacă nu poți schimba totul deodată, fă ceea ce poți în acest moment. Elimină ceea ce este parfum sintetic, evită să fumezi în casă. Iar pe termen mediu și lung caută să folosești cât mai multe materiale naturale în casa ta. Alege lemnul natural, sticla și textilele din fibre naturale (bumbac, in, iută, mătase, lână).

4. Hainele folosite

Hainele pe care le alegem să le purtăm pot influența și ele starea noastră de bine. Materialele naturale precum bumbacul, inul, mătasea sau lâna permit pielii să respire și reduc expunerea la substanțe chimice. Amintește-ți că pielea este cel mai mare “organ” de eliminare a toxineler, dar și cel prin care le poți absorbi din exterior. Evită hainele tratate chimic sau cele sintetice, mai ales în ceea ce privește lenjeria intimă și pijamalele tale. Noaptea corpul tău se reface, oferă-i cele mai bune condiții!

5. Alimentele cumpărate

Lăsând la o parte moda organicului și discuțiile care pot exista în acest domeniu, un lucru este sigur. Alimentele biologice sunt cultivate în mod mai responsabil și atent decât cele convenționale. Agricultura biodinamică este cea pe care ar trebui să o preferi dacă vrei alimente fără pesticide și fertilizanți sintetici. Alimentele biologice îți oferă nutrienți esențiali fără toate adaosurile nedorite din produsele cultivate intensiv. Poate te gândești că acea mică cantitate de substanțe chimice care poate fi prezentă în alimentele convenționale nu îți dăunează. Doar ele sunt aprobate de organisme specializate. Consideră însă și frecvența cu care îți expui corpul la acest risc. Mănânci în fiecare zi și o faci de mai multe ori pe zi. Oferă-ți combustibilul de cea mai înaltă calitate pentru corpul tău și lasă-te inspirată de rețetele naturale.

Cum să Începi Eliminarea Chimicalelor din Viața Ta

  • Pasul 1: Informarea
  • Pasul 2: Înlocuirea treptată
  • Pasul 3: Conștientizarea mediul tău

Pasul 1: Informarea. Cunoașterea este putere. Începe cu citirea etichetelor și educarea propriei persoane despre ingredientele care pot fi dăunătoare. În ziua de azi există chiar numeroase aplicații pentru telefon care te pot ajuta să alegi produsele în mod responsabil. Fă din asta un bun obicei pe care poți să îl transmiți copiilor. Este o moștenire valoroasă!

Pasul 2: Înlocuirea treptată. Nu trebuie să schimbi totul peste noapte. Începe cu produsele pe care le folosești zilnic și caută alternative mai sănătoase. Înlocuiește câte unul, pe rând. Alege fructe și legume de la producători, de sezon, începe cu ce ai acum la îndemână.

Pasul 3: Conștientizarea mediul tău. Încearcă să reduci poluarea din locuința ta prin ventilație regulată, prin alegerea produselor de curățenie naturale și prin alegerea mobilierului și materialelor de construcție non-toxice. Fă inventarul garderobei și cosmeticelor. Este și o bună ocazie să te eliberezi de lucruri pe care nu le mai folosești de mult. Mai puțin, dar cât mai natural. Vei vedea că bugetul tău nu va fi dat peste cap dacă începi să alegi calitatea în locul cantității.

Concluzii

Atunci când decizi să te ocupi de terenul tău, trebuie să fii conștient că este un proces de durată. Te asigur însă că rezultatele se vor vedea. Poate nu în prima lună sau în primul an, dar sezon de sezon vei observa cum imunitatea ta crește, răcești mai puțin și când acest lucru se întâmplă, recuperarea este mult mai ușoară și rapidă, ai mintea mai clară, energie mai bună etc.. Las lista deschisă deoarece sunt numai câteva exemple de beneficii vizibile pe termen scurt/mediu. Nu sunt promisiuni și nici efecte copiate din nu știu ce studiu sau articol, ci experiențe personale, ale mele și ale familiei mele în primul rând. Nu suntem cu nimic mai speciali, dar după cum ziceam la început de articol, terenul face diferența!

Te întreb deci:

dacă ai avea puterea să elimini ceva ce știi cu siguranță că îți afectează negativ starea de bine, ai face-o sau nu imediat?

Este timpul să privim mai atent la mediul care ne înconjoară și să facem alegerile potrivite pentru noi și pentru familiile noastre. Cu răbdare, constanță și dragoste față de corpul nostru, care ne susține în fiecare zi din viața noastră frenetică!


Dacă vrei să fii inspirată de resursele ce ni le oferă Natura, înscrie-te la Newsletter. Lună de lună voi aduce în casa ta un remediu natural, o practică holistică sau vom descoperi împreună secretele unui ingredient de sezon de care te poți bucura.


  1. C_17_opuscoliPoster_283_ulterioriallegati_ulterioreallegato_3_alleg.pdf (salute.gov.it) ↩︎