supa de pui

Supa de pui, rețeta holistică și un remediu pentru răceală

Mi s-a întâmplat de curând să discut cu o mamă care mi-a împărtășit experiența ei cu gătitul unui pui întreg. Într-o zi, a cumpărat un pui. Întorcându-se acasă, l-a scos din pungă și l-a lăsat pe masă cât s-a schimbat de hainele de afară. În cele câteva minute cât era în cameră, fiica ei adolescentă a intrat în bucătărie. A văzut puiul pe masă și, oripilată de imaginea lui, a refuzat să îl mai mănânce. Și aceasta deși este o persoană cu o alimentație omnivoră.

Obiceiurile din ziua de azi

Acest incident mi-a dat de gândit. Lăsând la o parte alegerile etice legate de consumul de carne, ceea ce m-a pus pe gânduri a fost reacția tinerilor față de mâncarea tradițională, de la sursă. Trăim într-o epocă în care suntem tot mai deconectați de la sursa alimentelor noastre. Pentru mulți dintre noi, mâncarea vine din supermarketuri, deja preambalată și procesată, ceea ce ne face să uităm de unde provine de fapt. Mulți dintre copiii de astăzi nu au pus mâna niciodată pe un animal de curte, nu s-au urcat niciodată într-un copac sau nu au cules cu mâna lor un fruct sau o legumă din grădină.

În plus, obiceiurile de cumpărături urmăresc mai mult comoditatea decât durabilitatea. Cumpărăm două felii de piept de pui sau două pulpițe, eventual deja condimentate, direct de pus în tigaie. Ele sunt ambalate în aceeași tăviță învelită în peliculă, în care ar putea sta un piept pe care sa îl feliem și să îl punem în congelator în porții sau chiar mai bine, un pui întreg cu care să gătim mai multe feluri de mâncare.

Chiar dacă auzim des că acestea sunt timpurile, poate ar trebui să reflectăm mai mult asupra amprentei pe care o lăsăm pe această planetă. Este responsabilitatea noastră, de mame, să încercăm să schimbăm ruta, prin ceea ce transmitem copiilor.

Întoarcerea la bunul simț în bucătărie

Multe dintre obiceiurile bunicilor și părinților noștri, fie ele dictate de necesitate sau de simplitatea vieții, erau mult mai sustenabile decât ceea ce facem acum cu mâncarea noastră. Astăzi, ne confruntăm cu abundență și risipă alimentară, iar acest lucru ne îndepărtează de la ideea de a folosi fiecare parte a unui ingredient, de a găti cu grijă și de a valorifica alimentele în întregime.

Rețeta pe care vreau să o împărtășesc cu tine se naște din practica mea cu alimentația holistică dar și din aceste amintiri de economie și respect pentru ingredientele pe care le folosim.

Cum să gătești un pui întreg pentru o supă delicioasă și un remediu natural pentru răceală

Să începem cu materia primă principală: puiul. De fiecare dată când gătesc pui, încerc să cumpăr pasărea întreagă, preferabil direct de la un producător local care își crește animalele în aer liber, fără hormoni și antibiotice. Dacă nu am acces la această sursă, mă orientez către o măcelărie de încredere care oferă carne de calitate.

Cea mai eficientă metodă de gătire a supei de pui

Puiul întreg îl fierb lent, cu grijă, pentru a-i păstra toate proprietățile nutritive. Îl pun la fiert în apă rece, împreună cu mirodenii după gust, două linguri de oțet de mere, ceapă și usturoi, la o temperatură mică, folosind o oală SlowCooker, timp de 10-12 ore. Această metodă lentă de gătit permite extragerea tuturor nutrienților din carne și oase, rezultând o supă bogată și aromată. Poți la fel de bine să folosești aragazul, fierbând puiul într-o oală de inox, la foc cât mai mic. Și în acest caz, amintește-ți să pui carnea direct în apa rece și să aduci la fierbere încet.

Este mai bine să fierbi carnea în apă rece sau în apă fierbinte?

Depinde de rezultatul dorit. Fierberea cărnii direct în apă rece împiedică coagularea proteinelor fibrelor musculare superficiale. Substanțele solubile se difuzează fără dificultate în apă, trecând de la carne în apă, prin fierbere lentă. Carnea fiartă în acest fel va fi săracă în nutrienți. Apa în care a fiert devine însă un concentrat de nutrienți prețioși, foarte digerabil și funcțional nutrițional. În schimb, prin scufundarea imediată a cărnii în apa clocotită se obține o supă mai săracă. Carnea va rămâne mai bogată în nutrienți pe care îi retine mai bine in interior.

La sfârșitul procesului de gătire, scot puiul și îl pun deoparte. Strecor supa pentru a elimina resturile solide și o păstrez pentru a o folosi în diverse feluri de mâncare. Supa aceasta și puiul fiert mi-au servit pentru cina din două seri consecutive. Supa a fost, de asemenea, un remediu minunat pentru răceală.

Supa de pui și remediul meu pentru răceală

În prima seară, pentru că eram un pic răcită, am savurat un castron mare cu supă caldă, doar zeamă. Supa de pui este cunoscută pentru proprietățile sale de vindecare, fiind un remediu tradițional pentru răceală. Este bogată în colagen și gelatina din oase, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la refacerea țesuturilor. Proteinele conținute în supa de pui sunt ușor de digerat, ceea ce este de mare importanță atunci când organismul nostru se găsește în situații de slăbiciune.

Sărurile minerale conținute în supa de pui, precum seleniul, fosforul, calciul, sunt și ele extrem de importante pentru procesul de refacere al organismului.

Pe lângă proteine și minerale, puiul este o bună sursă de vitamine din grupul B, niacina, acid pantotenic, vitamina B6, solubile în apă și termostabile.

În plus, supa de pui caldă are un efect antiinflamator și ajută la ameliorarea simptomelor răcelii, cum ar fi congestia nazală și durerea în gât.

Beneficiile supei de pui sunt menționate încă din timpuri străvechi. Supa de pui este un remediu din cultura populară. Cu toate acestea, există studii științifice care au căutat să testeze aceste beneficii, cu rezultate încurajatoare.

Rețete pentru toată familia

Dacă eu m-am delectat cu supa simplă, pentru copii am pregătit o supă cu găluște, citește rețeta aici.

Felul doi l-am completat cu o salată de varză kale și câteva bucăți de carne fiartă servite alături de hrean cu oțet. Vezi rețeta aici. Hreanul are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și este un excelent aliat în lupta împotriva răcelilor.

Iar dacă vrei o idee despre cum să folosești carnea de pui rămasă, îți recomand această rețetă de Pui cu legume la tigaie wok. Este o cină pe care copiii o adoră de fiecare dată.


Descoperă ABC Holistic, programul de reeducare alimentară care te va ajuta să îți definești stilul alimentar pentru a-ți regăsi energia și să îți redobândești starea fizică dorită, fără confuzia dietelor prefabricate.